27 Aralık 2010 Pazartesi

EBA - Eğitim Bilişim Ağı

>


Milli Eğitim Bakanlığı ve Ulaştırma Bakanlığı tarafından ortaklaşa yürütülen FATİH PROJESİ'nin içerisine dahil olan EBA ( Eğitim Bilişim Ağı) web sitesi deneme yayınına başlamıştır. Burdan ulaşabilirsiniz. EBA'daki özelliklerden biri de özelleştirilmiş arama motorları ( daha önce de web sitemizde bahstmiştik) öğretmen ve öğrencilerimize daha sade ve daha doğru içerikleri sunmak için hazırlanmış olan  arama motoru yakında tam olarak kullanıma girecektir.Ayrıca web 2.0 araçları da EBA'nın içerisine entegre edilmiştir; örnek vermek gerekirse blog, forum, uzaktan eğitim ve web araçları. Bu sayede öğretmenlerin birbirlerine olan etkileşimleri ve paylaşımları artacaktı. Özellikle öğrencileri için hazırlanmış olan e-ders, e-kitap ve TV özellikleri de öğrencilerimize faydalı olacaktır.

20 Aralık 2010 Pazartesi

3G'den 4G'ye Geçiş

4. Nesil Hizmetleri 4N veya 4G, dördüncü nesil kablosuz telefon teknolojisidir. Diğer GSM standartları gibi hücresel bir ağ sistemi kullanması ve üçüncü nesilde ortaya çıkan kapsama alanı sorunu başta olmak üzere bazı sorunları çözmesi beklenmektedir. Bağlantı hızı cep telefonlarında 100mps , wi-fi networklerde 1Gbps'dir. aynı zamanda wimax band genişliği ile aynı boydadır.

Uzaktan Eğitimin Ticari Ortamlardaki Uygulamaları

>Bilgi, günümüz ekonomisinde toplumların rekabet güçlerini ve gelişmişlik düzeylerini belirleyen en önemli unsur haline gelmiştir. Bilgi ekonomisine geçişte eğitimden sağlığa kadar her alanda bilişim teknolojileri kullanılarak insan kaynaklarının geliştirilmesi ve yaşamboyu eğitim öncelikli önem taşımaktadır (2. Bilişim Şurası, 2004).
Gelişen ve değişen teknolojik yapılanmalar küresel eğitimde yaygın ve ortak çözümlerin geliştirilmesine olanak verirken, aynı zamanda bireylerden beklentilerin hızla artmasına, eğitim kalitesinin uluslararası standartlar içinde değerlendirilmesine yol açmaktadır (Erbarut, 2003).Yüz yüze eğitimin (örgün eğitim) temel öğesi olan öğrenci-eğitimci iletişiminin, uzaktan eğitimde kısmen yerini alabilmesi için, yeni yaklaşımlardan yararlanılmalıdır.


Uzaktan eğitim teknolojisi, uzaktan eğitimi, yüz yüze eğitime bir alternatif olarak sunmak için, büyük bir hızla gelişmektedir.Uzaktan Eğitimin Sektör Haline GelmesiGünümüzde eğitim giderek salt kamusal bir görev olmaktan çıkarak bir hizmet haline gelmeye başlamıştır. Eğitim günümüzde hizmet sektörünün önemli bir parçasıdır. Bu durum uzaktan eğitim için de geçerlidir.
Çeşitli uzaktan eğitim uygulamalarının başarılı olmaları ve bundan kaynaklı hızla artan talep uzaktan eğitime yönelik yatırımları artırmış, bu alandaki ticari faaliyetler hızla çoğalmıştır. Örneğin, IDC araştırma şirketinin teknoloji ve e-iş danışmanlarına göre, gelecek 10 yıl sonuna kadar, dünyada, şirketlere zaman ve mekana bağlı olmayan sürekli e-learning olanağı sağlayan ve sayıları bugün 2000 civarında olan kuruluşların sayısının 3700e ulaşması bekleniyor. Farklı sektörlerdeki birçok şirket uzaktan eğitim ve e-öğrenme yöntemini kendi çalışanlarına uygulayarak ciddi anlamda tasarruf sağlamaktadır. Uzaktan eğitim, Dünya çapında bir pazar haline gelmiştir ve bu pazar her yıl yaklaşık olarak  %100 büyümektedir.
1999 yılında 1.1 milyar$ olan ABD kurumsal uzaktan eğitim pazarının bu yıl itibariyle 11.4 milyar$a çıkması tahmin edilmektedir. UygulamalarResmi kurumların ve şirketlerin öncülük ettiği ilk deneyimlerin başarılı olması, her geçen gün artan sayıda yeni proje ve uzaktan eğitim programının uygulanmasını sağlamıştır. Özellikle şirketler kendi çalışanlarına eğitim vermekte ya da eğitim kurumları aracılığıyla bunu gerçekleştirmektedir. Özellikle ABD ve Avrupa'daki üniversitelerde olmak üzere tüm dünyada uzaktan eğitim alanında önemli başarılar elde ediliyor. Türkiye'de de çok daha yeni olmasına rağmen böyle bir başarıdan söz etmek mümkündür.
Aşağıda örnek olarak verilen uygulamalar bunun göstergesidir. Bu üç örnekten başka Türkiye ve Dünyada daha birçok başarılı proje mevcuttur.Başarılı ÖrneklerFinansbank E-Ticaret ve İhracat EğitimiTürkiye' deki büyük bankalardan biri olan Finansbank, yine kendi tarafından geliştirilmiş olan video derslerden oluşan bir eğitim programını müşterilerine gönderdi.Program kapsamında, uluslararası ticaretle ilgili temel kavramlar, uluslararası ticarette sözleşme kavramı ve taraflar, uluslararası ticarette kullanılan belli başlı belgelerin kullanım özellikleri, avantajları ve dezavantajları; uluslararası ticarette bankalar arası ödeme şekilleri ve tarafların yükümlülükleri, avantajları ve dezavantajları; uluslararası ticarette kullanılan teslim şekilleri ve tarafların yükümlülükleri gibi konulara yer verildi.Sözleşmeler, belgeler, teslim ve ödeme şekli gibi temel kavramlar, detaylı ve anlaşılması kolay bir yöntemle sunulmuş, böylece kullanıcıların uluslararası ticaretin genel yapısını kavraması hedeflenmiştir.
İçerik tamamen görsel ve sesli anlatımla zenginleştirilmiş ve video ve sunum teknikleriyle geliştirilmiştir. Hem web hem de CD ortamında kullanılmıştır.Express Kargo'da Eğitim ve İletişim Portalı2.000 çalışanıyla taşımacılık sektörünün önemli firmalarından olan Express Kargo çalışanlarını eğitim ve iletişim portal çözümleriyle dijital ortamda buluşturuyor. Portal içerisine işe yeni alınan elemanların eğitimini hızlandıracak bir eğitim programı sokuldu. Çeşitli video ve animasyonların yoğun olarak kullanıldığı bu uygulama çeşitli davranış simülasyonlarını da içeriyor.
Projeyi yürütenler Türkiye'nin dört bir yanına dağılmış tüm kadronun eğitimi standart ve çok daha verimli bir hale getirildiğini belirtiyor. Portal içerisinde kullanıcıların kendi açılış sayfalarını özelleştirebildiği, Forum, Ajanda, İlan panosu, Kütüphane ve RSS haber kaynaklarının da bulunduğu kişisel verimliliği artıran çeşitli bölümler de bulunuyorTürk Telekom Akademi E-öğrenme PortalıTürkiyenin önemli telekomünikasyon kuruluşlarından Türk Telekom çalışanların eğitimine yönelik kapsamlı bir proje başlattı.
Aralık 2007de hayata geçen ve Türk Telekom ile tüm bağlı iştiraklarının çalışanları için tasarlanan "Türk Telekom Akademi" e-Öğrenme projesi sayesinde, eğitim planlama faaliyetleri İnsan Kaynakları süreç ve sistemleri ile ilişkili bir şekilde sürdürülmeye başlandı.Türk Telekom Akademi Eğitim Portalı açıldıktan sonraki ilk 2 hafta içinde 40 bin civarında ziyaretçi sisteme girdi. İlk 7 ayda toplam eğitim saati 73.834e ulaşırken, portalın hit sayısı 380 bini aştı. Projeyi yürütenlere göre eğitim tamamlama oranı dünya ortalamasında yüzde 10 iken, Türk Telekomda ilk 7 ay içerisinde bu oran yüzde 35i buldu.
Bu yüksek oranlar projenin başarılı olduğu şeklinde yorumlanıyor. Projenin başarılı olduğunun gözlemlenmesi sonucu Türk Telekoma bağlı TTnet, Avea, Argela, Innova, Sebit şirketleri çalışanlarının ve Türk Telekom ve TTNet bayi kanallarının da yararlanacağı daha geniş ölçekli bir yapıya dönüştürülmesi hedefleniyor.Bu genişleme kapsamında ilk aşamada 15 bin Türk Telekom grubu çalışanı ile 15 bin bağlı ortaklar ve bayi çalışanları olmak üzere Türkiyenin her yerinden; "Türk Telekom Akademi" eğitim portalı aracılığıyla çalışan eğitim planlamalarına, eğitim takvimlerine ve e-öğrenme eğitimlerine ulaşabilecek. Bunun yanında eğitimlerin sunulduğu platformun güçlü teknik altyapısı sayesinde eğitimleri alan kullanıcıların sayısı, aldıkları eğitimler, eğitimleri tamamlama durumları ve başarı durumları ölçümlenerek, raporlanabilecek.
kaynak:genbilim

Bilgisayarlar ve Rüya

>

Bilinçaltının gizemli dünyası üzerindeki sis perdesi artık kalkıyor…
Bir grup Japon bilim adamı geliştirdikleri aletle, insan beyninden geçen düşünceleri ve bilinçaltının karmaşık dünyasının görüntülerini bilgisayar ekranına aktarmayı başardı. Bu yolla, uyku esnasında görülen rüyalar ve kimseye açamadığımız düşünceler dijital ortama aktarılarak kaydedilecek. Tokyo’daki ATR Bilişimsel Nöroloji Laboratuvarı’ndaki araştırmacılar daha önce, beyinden alınan basit düşünceleri dijital ortama aktarmıştı.
GİZEM ÇÖZÜLÜYOR
Sabah gazetesinin haberine göre projeyi yürüten uzmanlar, ”Bu teknolojiyi uygulayarak, rüyalar gibi insanların kişisel olarak algıladığı özel imgeleri izlemek mümkün” açıklamasında bulundu. Araştırma grubunun başkanı Yukiyasu Kamitani, ”İnsanlar bir nesneye baktıklarında, retinaya bir sinyal geliyor ve gelen sinyal beyindeki görme duyusuna iletiliyor. İşte biz bunları dijital ortama aktararak görüntüleri elde edebiliyoruz” şeklinde konuştu. Kamitani, ”Amacımız insan beyninin karmaşık yapısını çözebilmek” ifadesini kullandı.

11 Aralık 2010 Cumartesi

KPSS Matematik Karışım Problemleri