27 Nisan 2011 Çarşamba

21. Yüzyılın Camisi

Bir cami düşünün. İçinde bir kütüphane ve konferans salonu var, şadırvanda duvara kağıt havlular asılı. Kokteyl salonu da artısı. İşte Yeşilvadi Camii…İstanbul Ümraniye’deki Yeşilvadi Camii, gerek mimari yapısı gerek benzersiz özellikleriyle modern bir külliye. Kütüphane, konferans ve kokteyl salonu olan caminin Türkiye’nin dört bir yanından ziyaretçisi var. Bir cami düşünün… İçinde bir kütüphane ve konferans salonu var, şadırvanda duvara kağıt havlular asılı, camiye sensörlü kapıdan giriliyor, içi yerden ısıtmalı, namazı beklemek için bekleme bölümü mevcut, kokteyl salonu da artısı. Kısaca eski bir külliye modern bir şekilde yorumlanmış.Bu caminin nerede olduğunu merak ediyorsanız hemen söyleyelim: İstanbul Ümraniye’de. Kiptaş Konutları’nın yanındaki Yeşilvadi Camii, Osmanlı mimarisi gözardı edilmeden günümüze uygun inşa edilmiş. Yarım kubbesiyle, çelikten yapılan şerefesiyle dikkat çeken cami birkaç ay önce ibadete açıldı ama resmi açılışı henüz yapılmadı. Yapım masrafları Kiptaş tarafından karşılanan caminin mimarisini duyup da Sivas’tan Niğde’den gelenler bile var.

Avlusundaki havuzun sırrı
- Toplam 350 kişinin ibadet edebildiği caminin konferans salonu 250 kişilik.
- Caminin kubbesinin kenarında havuz var. Bu havuz camiyi hem çevresinden ayırıyor, hem güneşte sudan yansıyan ışıkla yarım daire olan kubbenin tam daire olarak görünmesini sağlıyor.

- Minarenin şerefesi, külahı ve alemi 20 cm çapında paslanmaz çelik silindir tüplerden oluşuyor. Bu tüpler altlarındaki ışıkla şerefe aydınlanıyor.
- Mihrabın üstündeki mermer saatte ‘Maşallah’ (Allah’ın izniyle) yazıyor.

- Kürsünün ön yüzündeki aynalı simetrik kufi yazıyla Kelime-i Tevhit Birliği işaret ediliyor
- Kubbeden küresel biçimde aşağı inen altın varaklı Arapça ‘vav’ harfi Allah’ın adının ve düşüncesinin tüm alemde var olduğunu hatırlatıyor.

0 yorum:

Yorum Gönder