6 Mart 2012 Salı

Sosyal Medya Kültürel Erozyona Karşı!

Facebook, YouTube, iPhone uygulamaları ya da SMS’ler bir dilin yeryüzünden kaybolmasını engelleme girişimlerini destekleyebilir mi? Uzmanlara göre bu sorunun yanıtı ‘Evet’.

Bilindiği gibi, şu an yeryüzünde konuşulmakta olan dillerin yarısının önümüzdeki yüzyılda ortadan kalkmış olacağı öngörülüyor. Bu nedenle, dünyanın çeşitli bölgelerinde yaşayan ve anadilleri tehlike altında olan halklar, teknolojinin hayatımıza getirdiklerinden yararlanarak çeşitli önlemlere başvuruyorlar. Bu önlemler arasında Facebook, YouTube gibi mecralar üzerinden dilin kullanımını canlı tutma ve daha geniş bir kitleye yaymanın yanı sıra,  ’o dile ait kelimeleri, dili iyi konuşanların ses kayıtlarını, kültürel mirasın bir diğer önemli parçası olan çeşitli eşyaların fotoğraflarını içeren sözlükler’, ‘kelimelerin nasıl telâffuz edileceğini öğreten iPhone uygulaması’, ‘Microsoft yazılımlarının ilgili toplumun diline çevrilerek, sonraki kuşaklara kendi dillerinde bilgisayar kullanabilme olanağı sağlanması’ da bulunmakta.

Dilbilimciler, küreselleşen dünyanın beraberinde getirdiği çeşitli dezavantajlara karşın, gelişen teknoloji ile kol kola ilerleyen bu tür sosyal platformların sorunla mücadelede kayda değer bir destek görevi gördüğünü belirtiyorlar. Söz konusu toplulukların bir yandan kendi dillerini ve kültürlerini koruyup, bir yandan da uluslar arası yaygınlığa sahip dilleri öğrenerek dünyadaki gelişime ayak uydurabileceklerini de sözlerine ekliyorlar.

>>Siz de konunun uzmanları ile aynı görüşte misiniz?


Kaynak: http://www.scroll.com.tr

0 yorum:

Yorum Gönder