20 Şubat 2012 Pazartesi

Apple’dan Motorola’ya Karşı Atak

Apple ve Motorola arasında başlayan patent savaşında önemli bir başarı kazanan Motorola, Almanya’da Apple’ın 3G’li cihazlarına satış tedbiri koydurmayı başardı. Fakat Apple’ın karşı hamlesi, “Android kardeşliği” düşüncesiyle hareket eden Motorola’nın başına bela olabilir.

Apple ve Motorola arasında devam eden savaş, aslında Android ve iOS arasındaki savaşın bir başka boyutu. Apple’ın HTC ve Samsung gibi önemli Android partnerlerine dava açması ve bazılarını kazanması, Google’ı karşı atak yapmaya itti. Kısa bir süre önce Motorola Mobility’yi satın alan Google, 3G patentleri üzerinden Apple’a karşı hamle yaptı. Daha önce olduğu gibi Almanya’da görülen dava Motorola lehine sonuçlandı ve firma, Apple’ın 3G cihazlarına satış tedbiri koydurdu.

Motorola’dan Apple’a Darbe

Ancak Apple, kısa bir süre içinde bu tedbiri kaldırdı ve 3G’li cihazların satışına yeniden başladı. Şimdi ise Almanya mahkemelerinde Motorola’nın Apple’dan ne kadar ücret alacağı konuşuluyor. Motorola, Apple’ın 3G’li cihaz satışarı üzerinden %2.25'lik bir pay istiyor. Bu da iPhone 4S’in fiyatları baz alındığında cihaz başına yaklaşık 15 dolar anlamına geliyor.

Ancak Apple, bu rakamın adil olmadığı görüşünde. Firmanın bu konudaki savunması ise Motorola’nın diğer firmalar ile yaptığı anlaşmalar. HTC, Samsung, LG gibi Android partnerleriyle çok daha ucuza lisans anlaşması yapıldığını iddia eden Apple, kendisine önerilen teklifin rekabet kurallarına aykırı olduğunu savunuyor. Motorola ise bu anlaşmaların karşılıklı patent lisanlarını kapsadığını ve bu sebeple Apple anlaşmasından bağımsız olduğunu dile getiriyor.

Eğer Apple, iddialarını kanıtlayabilirse hem patent ihlali sebebiyle ödeyeceği yüklü bir miktardan kurtulacak hem de Motorola, adil rekabet kurumları tarafınfan inceleme altına alınacak.

Daha önce pazarın diğer oyuncusu olan Microsoft, kendi patentlerini ihlal eden birçok Android üreticisiyle anlaşma imzalamış ve cihaz başına 25 dolara varan ücretler almaya başlamıştı. Bakalım Motorola ve Apple arasındaki patent savaşı nasıl sonuçlanacak?

>>Haber Hakkındaki Görüşlerinizi Bizimle Paylaşın


Kaynak: http://www.scroll.com.tr

0 yorum:

Yorum Gönder