29 Şubat 2012 Çarşamba

Bir Dergi Kaç MB Olmalı?

Dijital yayıncılık konusunda rakipsiz olan SDN Teknosa Magzin okurlarından son zamanlarda çok sık eleştiriler alıyoruz.

15 günde bir yayınlanan dijital dergi, başka hiçbir yerde bulamayacağınız videolar, köşe yazıları, fotoğraflar, inceleme ve testler multimedya destekli olarak okurların beğenisine sunuluyor.

Her sayısı on binlere kişi tarafından indirilen dergimiz hakkında en çok gelen soru şu oldu;

"1 sayı, neden 200 MB?"

Doğrudan yanıt vermeden önce bazı konularda bilgileri paylaşmakta fayda var.

En çok ilgi gören sayfalar arasında ürün incelemelerinin olduğu donanım bölümü ile beraber, müthiş video ve fotoğraf galerileri barındıran oyun bölümü var.

2 seçenekten biri

Bu sayfaları mobil cihazlarda (iPhone, iPad, Android) izlemek istediğiniz zaman biz yayıncıların karar vermesi gereken 2 seçenek bulunuyor.

Birincisi

Bbu sayfalarda, videoları internet üzerinden izlettirmek. Bu seçenek hayata geçirildiğinde dergi boyutu 50 MB'a kadar inebiliyor. Ancak, videoları izlemek için gereken internet, sorun teşkil edebiliyor.

Herkesin, bu videoları izleyecek kadar data paketi olamayabiliyor. Olsa bile 3G gibi yüksek hızlarda erişim bulmak gerekiyor. Türkiye'de satılan iPad'lerin çoğunda 3G yok, sadece Wi-Fi var. Her yerde Wi-Fi bulmak da pek mümkün değil.

Tüm bu olumsuzluklar, yeni nesil teknolojilerle hazırlanan modern bir dergiyi keyifle okumak isteyen okurlarımızın canını sıkabiliyor.

İkincisi

Dergide izlenecek olan tüm multimedya dosyalarını, sayıyla birlikte vermek. Bu durumda tek olumsuzluk, sayının boyutunun 200 MB civarında olması.

Faydaları ise, internetin olmadığı uçak ve metro gibi ortamlarda sorunsuz bir şekilde videolarımızı izleyebileceksiniz, galeriler arasında dolaşacaksınız.

Kişisel olarak okurların yerine kendimi koyduğumda ikinci seçenek bana daha cazip geliyor. SDN Teknosa Magazin için oluşturduğumuz özel yazı işleri ekibinde yaptığımız oylamada da benim gibi düşünenler çoğunlukta oldu.

200 MB'ta neler var?

50 sayfaya yaklaşan her sayısıyla SDN Teknosa Magazin'de yaklaşık 10 yeni ürün inceleme videosu bulunuyor. Dosya konusunda ise sizi karşılayan bir interaktif sayfa bulunuyor. Bu sayfada dokunarak öğrenme imkanı buluyorsunuz.

Oyun sayfasında ise bu sefer HD fragmanlar mevcut. Oyun içinden özel videolarla ilginizi çeken oyunlar hakkında en net bilgileri edinebiliyorsunuz.

Tanıttığımız 10 web sitesine ait yüksek çözünürlüklü ekran görüntüsü ile siteye gitmek veya gitmemek için en kısa zamanda karar verebiliyorsunuz.

Yurt dışında benzer teknoloji dergilerinin 300 MB'tan fazla olduğunu belirtelim.

Editörün tavsiyesi

Bizim önerimiz, sayıyı indirirken videoların ve diğer içeriklerin de da birlikte yüklenmesi. Sayıyı 3G üzerinden değil, indirme hızı yüksek bir kablosuz ağ (Wi-Fi) üzerinden bağlanarak ücretsiz olarak edinmeniz.

Sizler de fikirlerinizi belirleyin

Şimdi bu konuyu sizlere de açmak istiyoruz. Fikirlerinizi almak ve çoğunluğun kararını hayata geçirmek niyetindeyiz.

Tartışma başlığını, günde 100 binden fazla kişinin ziyaret ettiği SDN Forum'da açarak işe başladık. Lütfen siz de katılın ve görüşlerinizi bildirin.

Tartışmaya katılmak için buraya tıklayın.

SDN Teknosa Magazin'in geleceğine birlikte karar verelim.

Yazan: Hakkı Alkan
SDN - ShiftDelete.Net

Yazılım inceleme ve internet uygulamalarıyla pek bir haşır neşir olan yazar, şu sıralar iPhone uygulamalarına kaptırmış durumda.

0 yorum:

Yorum Gönder