29 Şubat 2012 Çarşamba

Mountain Lion OS X'te Siri Neden Yok?

Apple'ın yeni işletim sistemi Mountain Lion OS X'in tanıtılmasının ardından biz de sizlere detaylı bir inceleme sunmuştuk. Eğer gözünüzden kaçtıysa, bu linki kullanarak dosya konumuza göz atabilirsiniz.

Yeni işletim sistemi ile birlikte farkedeceğiniz üzere birçok özellik iOS 5'ten Mac bilgisayarlara da aktarılmış oldu. Fakat Apple'ın en çok beğenilen yeniliği olan kişisel asistan Siri'nin yer almaması dikkat çekiciydi.

Aslında Siri'nin Mountain Lion OS X ile birlikte kullanıcılara sunulmamasının iki nedeni var. Bunlardan ilki, Siri'nin iOS 5 ile birlikte gelen bir özellik değil, iPhone 4S'e özel olarak hazırlanmış olması.

İkincisi ve daha teknik olan sebep ise aslında Siri'nin yeni işletim sisteminde yer almamasının Apple'ın donanım konusunda bazı problemler yaşanabileceğini düşünmesi yüzünden olduğunu ortaya koyuyor.

Neden Apple neden?

iPhone 4S ile birlikte kullanıcılara sunulan asistan Siri'nin iPhone 4S'te bu denli iyi çalışmasının tek sebebi, telefonlarda kullanılan mikrofonların arkaplan seslerini yok edebilen, gürültü tutucu özelliğe sahip tek yönlü mikrofonlar olması.

Aslına bakarsanız iPhone 4S'te telefon görüşmelerinde ya da Siri ile konuşurken arkaplanda bağırıp çağıran bir başkasının seslerinin karışmamasını sağlayan çok basit bir sistem var.

Telefonun üzerinde düşündüğünüzün aksine bir değil, iki mikrofon kullanarak bu sorunun üstesinden kolayca gelinebiliyor. İlk mikrofon bildiğimiz ve konuşmak için kullandığımız, telefonun alt kısmında yer alan mikrofon.

İkinci mikrofon ise kulaklık girişinin hemen yan tarafında yer alıyor ve tüm çevre - arkaplan seslerini ayırarak yok ediyor.

Peki bu konunun Mountain Lion OS X ile ilgisi nedir? Hemen açıklayalım. MacBook ya da Mac'lerde kullanılan mikrofonların gürültü tutucu özelliği oldukça yetersiz.

Çok yönlü mikrofon kullanılıyor ve bu mikrofonlar FaceTime ya da Skype gibi özellikler için yeterli fakat asla iPhone 4S'in çift mikrofon sisteminin önüne geçemiyor.

Hal böyle olunca, Apple'ın Siri'yi neden yeni işletim sistemi ile birlikte Mac bilgisayarların hizmetine de sunmadığı anlaşılmış oluyor.

:: Mountain Lion OS X'te Siri'nin olmaması hakkında ne düşünüyorsunuz?

Yazan: Murat Sağlam
SDN - ShiftDelete.Net

Oyun dünyasını yakından takip etmektedir. Ayrıca sinema ve dizi sektörüyle oldukça ilgilidir. Sony'nin tüm ürünlerine sonsuz bir sevgisi vardır. Özellikle de PlayStation 3'e.

0 yorum:

Yorum Gönder